Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår

Nyproducerade hus av trä i Hagastaden

Lite om Hagastaden

Hagastaden ny stadsmiljö som växer fram där det tidigare fanns en godsbangård, en motorväg och ett sjukhus. Med bostäder, butiker och tunnelbana blir Hagastaden Stockholms största utbyggnad på många år. Där E4 gick norrut från Stockholm mellan Norra Station och Karolinska sjukhuset på gränsen mellan Stockholm och Solna, byggs nu nya stadskvarter med 6000 nya bostäder och med Norra Tornens som landmärken.

När Hagastaden är klar kommer den att vara en ny stadsdel i Stockholm. Hagastaden kommer att höra till i det som kallas det halvcentrala bältet, det vill säga områden som inte riktigt ligger inom tull, men mycket nära innerstaden. Andra liknade stadsdelar är Alvik, Liljeholmen och Årsta. Inom nya Hagastaden finns ett antal nya kvarter utlagda, med en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. De nya kvarteren med bostäder kommer att sträcka sig längs Solnavägen, som är Torsgatans förlängning in i Solna. Den gamla trafikleden ska bli en smalare stadsgata, kantad av nya hus med butikslokaler och ett par tusen nya och bostäder. På före detta Norra Stationsområdet ska dessutom en ny grönskande park med namnet Norra Stationsparken växa fram.

Tanken bakom Hagastaden är att kombinera tusentals nya hem med affärer, arbetsplatser och även studiemöjligheter, främst inom det tvärvetenskapliga område som kallas ”livsvetenskap”. Det innefattar bland annat medicin och matematik och knyter naturligt an till verksamheten på Karolinska.

Vid Odenplan ansluter även de båda pendeltågslinjerna, som ger ett snabbt och smidigt färdsätt till mer avlägsna delar av Storstockholm. Dessutom finns E4 som passerar under jord så står det klart att den som bor i Hagastaden har ett mycket bra utbud av bra kommunikationer. Även flygbussen till Arlanda passerar genom Hagastaden, vilket kan vara en fördel.

Men för arbete, studier och nöjen söker sig den som bor i Hagastaden förstås lika gärna åt andra håll i Stockholm och hela Stockholmsområdet. Hagastaden ska få sin egen tunnelbana om några år, den nya gula linjen som kommer att gå mellan Odenplan och Arenastaden vid Friends Arena. Gula linjen sträcker sig söderut via Odenplan förbi T-centralen och Gamla Stan och vidare ut i Söderort, då som gröna linjen.