Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår

Tio sanningar om trähus

De binder koldioxid, går fortare att bygga, är lättare än betong och är tystare - både att bygga och att bo i.

1. Summa koldioxidutsläpp för ett stort trä-hus: minus 1 000 ton.

En av de svåraste sakerna att förklara, men egentligen väldigt enkelt. Skog produceras med hjälp av regn, sol och koldioxid. Alla träd behöver alltså koldioxid för att kunna växa. Det kallas för att träd ”binder koldioxid”. När träet bryts ner frigörs koldioxiden igen, och kan bindas av nya, växande träd. Igen och igen och igen, i ett evigt kretslopp.

Folkhems åttavåningsträhus i Sundbyberg binder 1 600 ton koldioxid. Själva produktionen (transporter, maskiner och så vidare) orsakar förstås utsläpp. Bygget av huset i Sundbyberg innebar utsläpp av 600 ton koldioxid. Summan blir ändå mindre än noll: 600 tons utsläpp kompenseras av 1 600 ton ”bindning”. Summa koldioxidutsläpp: minus 1 000 ton. För varje hus.

2. Ett stort trähus kan vi bygga på halva tiden.

Folkhem har erfarenhet av att producera hus i olika material. Därför kan vi enkelt jämföra och se att trähus går fort att bygga. Det kan faktiskt gå dubbelt så fort att bygga ett trähus, jämfört med ett betonghus. Eller omvänt uttryckt: det skulle gå att bygga dubbelt så många bostäder, på samma tid.

3. Trähusbyggen är tysta.

Många som besöker våra hus blir fascinerade av ljudet. Det låter mjukare därinne. Skillnaden är ännu större under själva bygget. Trä är mjukt och det låter inte alls lika högt när snickarna sågar och spikar.

4. Trähus orsaker mindre ingrepp i miljön.

Trä är ett lätt material. Ett stort trähus väger mycket mindre än ett betonghus. Det innebär att underlaget inte behöver vara lika fast. Markarbetena blir mindre krävande. Det går också att till exempel överdäcka vägar och järnvägsspår mycket enklare med lätta trähus. Cederhusen i Hagastaden är ett sådant exempel.

5. Trähus blir inte sjuka.

Trä är ett naturmaterial. Det innehåller inga tillsatser eller giftiga ämnen. I trähus mår man bra.

6. Trä är lätt att transportera.

Som sagt: trä väger mycket mindre än betong och är enkelt att flytta dit där huset ska byggas. Transporten kan ske med tåg, båt eller lastbil.

7. Det tar en minut att odla ett trähus.

Sverige är ett skogsland. Genom att det finns så stora odlingar har vi en enorm tillgång till trä som byggmaterial. Och även om det tar lång tid för en planta att bli ett stort träd, är den totala tillväxten supersnabb. Ett åttavåningshus som Folkhems i Sundbyberg tar bara en minut att odla!

8. Trähus byggs av ett helt förnyelsebart material.

Trä är en förnyelsebar resurs. Det är ett naturmaterial som skött på rätt sätt är helt förnyelsebart och ingår i naturens kretslopp.

9. Trähus är hållbara.

Idag tror många att trähus kräver mycket underhåll och inte kan stå särskilt länge. Men trähus som byggdes för flera hundra år sedan står än idag – allt från gamla lador till bostadshus i innerstäderna.

10. Trähus är brandsäkra.

Om en byggnad börjar brinna är det inte själva konstruktionen som tar eld först, utan till exempel teknisk utrustning eller inredning. När massivträ utsätts för höga temperaturer börjar det inte brinna utan förkolnas bara på ytan. Konstruktionen hålls intakt.

"Nu är det vetenskapligt bevisat, det som många inom byggbranschen redan vet: trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande." Ur "Vi mår bra av trä" artikel från LiU, 2017-02-08.

Läs hela artikeln här.

Varför vi bygger trähus

Sverige har en lång historia av att bygga hus, bostadsområden och hela städer i trä. En resurs som med ett hållbart skogsbruk kommer vara oändlig. Folkhems affärsutvecklingschef Anna Ervast Öberg förklarar vad som egentligen definierar ett trähus, hur de påverkar miljön och varför vi på Folkhem valt att bygga alla våra hus av trä.

Läs mer

Så går ett köp av bostadsrätt till

Att köpa en ny bostad är för många av oss vårt livs största affär. Och att köpa en helt ny bostad är dessutom lite speciellt – bostaden finns ju inte ännu. Många beslut ska fattas och oftast dröjer det ett tag innan du kan flytta in.

Läs mer

Därför ska du välja ett hem från Folkhem

Det finns många skäl att välja ett hem från oss. Trämaterialet är bara ett av dem. Välkommen hem!

Läs mer

Har du frågor?

Hör gärna av dig.