Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår

Så påverkar trähus våra sinnen

Forskning visar att vårt välbefinnande ökar av att bo i trähus. Både genom den upplevelse det är att bo i ett sådant hus men också i hur miljön fysiskt påverkar oss. Tomas Nord förklarar hur det fungerar.
 • Upplevelsen: Det är hur vi kognitivt uppfattar ljus, strukturen, ytor och till exempel värme i den miljö vi befinner oss i
 • Påverkan: Det är den rent fysiska delen som kan kopplas till exempelvis partiklar och temperatur samt hur det påverkar den fysiska kroppen.

I en boendemiljö sammanfaller både upplevelse och miljö och beroende på vilket materialval man då gör kan man påverka detta positivt eller negativt. Det är här trähus blir intressanta.

Skogen påverkar oss positivt

Sedan tidigare vet vi att skogen har en positiv påverkan på människan. Den är avslappnande, har en återhämtande effekt och vi blir avstressade genom att befinna oss i skogen. Det beror på att vår hjärna och kropp ”känner igen sig” i skogen. Vi har ju genom större delen av mänsklighetens historia befunnit oss utomhus och nu har forskning under de senaste åren visat att det finns en korrelation mellan skogen OCH sågade trävaror som också har en avslappnande och lugnande effekt precis som i skogen.

Så enkelt uttryck: genom att ”flytta in” skogen inomhus kan vi påverka både den kognitiva och fysiska upplevelsen på ett positivt sätt.

Tre starka argument för trähus

 1. De är varma och behagliga
 2. De har en ytstruktur som gör att man blir lugn och trygg
 3. De har en energi- och luftbuffrande effekt

Fler artiklar om trähus

 • Artiklar och inspiration om trähus

  Vi får många frågor om trähus. Här svarar vi på några av dem.

  Läs mer
 • Ljudmiljö i trähus

  Hur är det med ljudmiljön i moderna trähus? Är det någon skillnad jämfört med hus byggda av betong?

  Läs mer
 • Brandsäkerhet i trähus

  Något som kommer med att bo i ett hus från Folkhem är att det är byggt i trä – ett material som lätt kan förknippas med en ökad brandrisk, en myt vi på Folkhem mer än gärna slår hål på.

  Läs mer