Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår

Varför bygga i trä?

För Johan Fröbel, chef för distribution och teknik på Svenskt Trä, är svaret givet: det är ett miljövänligt och förnybart material som binder upp till 800 kg Koldioxid per kubikmeter. Lyssna på vad han har mer att säga.

Förutom att trä är ett förnybart och miljövänligt material, så uppskattar även de som arbetar och bygger hus i trä materialet. Det är nämligen lättare att montera; arbetsplatsen blir tystare och det känns inte lika fuktigt som när man arbetar med enbart betong.

"För mig är det helt självklart" säger Johan Fröbel. "Vi måste öka marknadsandelarna för träbyggandet i Sverige"

Så hur ser intresset ut för träbyggandet i Sverige?

Enligt Johan så ökar intresset markant. Efterfrågan på limträhandböcker ökar, likaså besöken till hemsidan och sedan 2006 har förbrukningen av limträ mer än fördubblats.

"Ser vi till KL-träproduktionen så har vi gått från 10 000 kubikmeter till 300 000 kubikmeter i produktion med de nya fabrikerna som har etablerat sig i Sverige. Så det här är något som våra medlemsföretag tror på" avslutar Johan.

Fler artiklar om trähus

 • Artiklar och inspiration om trähus

  Vi får många frågor om trähus. Här svarar vi på några av dem.

  Läs mer
 • Så funkar det med underhåll av trähus

  Många tror att hus byggda av trä kräver mer underhåll, men är det verkligen så? Och krävs det i så fall mer av de boende? Vi har intervjuat Fredric Benesch, Arkitekt på in Praise of Shadows om underhåll i flerfamiljsbostadshus i trä.

  Läs mer
 • Så påverkar trähus våra sinnen

  Forskning visar att vårt välbefinnande ökar av att bo i trähus. Både genom den upplevelse det är att bo i ett sådant hus men också i hur miljön fysiskt påverkar oss. Tomas Nord förklarar hur det fungerar.

  Läs mer